De vraag is niet of de harde schijf kapot gaat, maar wanneer die kapot gaat. En daar is meestal geen antwoord op te geven. Je weet niet wanneer je over het vloerkleed struikelt en de laptop, die je vasthoudt, laat vallen. Je krijgt te maken met ransomware of een ander virus. Of de harde schijf gaat ‘gewoon’ kapot.
De noodzaak van het maken van een kopie van je belangrijke data wordt vaak pas onderkent als het al fout is gegaan. Soms is er via data recovery nog wel het een en ander te redden, maar de kans is groot, dat je alle data gewoon kwijt bent.
Het maken van een backup is relatief eenvoudig en hoeft ook niet veel tijd te kosten. Zelf maak ik gebruik van een freeware programma om een backup mee te maken. Natuurlijk kan je ook professionele software zoals Acronis gebruiken.
Van belang is natuurlijk ook de hoeveelheid data, waarvan een backup moet worden gemaakt. En inventariseren van de te backuppen data; waar staat het op de harde schijf, hoe en waar gaan we de backups bewaren; maken we gebruik van cloud mogelijkheden. Laat u dus goed voorlichten wat in uw geval de beste mogelijkheden zijn.
Data Recovery
Op het moment dat bestanden worden verwijderd, wordt het bestand zelf eigenlijk niet echt verwijderd.
Het enige wat eigenlijk gebeurd, is dat Windows de ruimte waar bijvoorbeeld het plaatje op de harde schijf stond, vrij geeft voor gebruik.
Omdat Windows alleen de verwijzingen naar verschillende plekken op de schijf heeft vrijgegeven, maar de “data” zelf ongemoeid laat, staat de “lege schijf ruimte” vol met data (verwijderde bestanden). Dit is de data waar je data recovery op kunt toepassen. Data die verdwenen is op een verder fysiek goede harde schijf kan daarom vaak nog grotendeels worden hersteld.
De data wordt pas overschreven op het moment dat Windows de ruimte nodig heeft voor een “nieuw” bestand. Daarom is het van groot belang bij dataverlies de computer of laptop niet meer te gebruiken.
Fysieke schade is een veel groter probleem. Dit betreft problemen aan de onderdelen van de harde schijf. In dat geval is de enige optie een professioneel data recovery bedrijf zoals Ontrack of Stellar inschakelen. De kosten zijn echter stevig. Je moet dan rekening houden met prijzen vanaf € 500.