Beveiliging

Malware, kort voor ‘malicious software’ (schadelijke/kwaadaardige software), is een type computerprogramma dat is ontworpen om computers te infecteren en er op meerdere manieren schade aan toe te brengen. Malware kan computers en apparaten op verschillende manieren infecteren en bestaat in verschillende vormen, zoals virussen, wormen, trojans, spyware en ransomware. Het is essentieel dat gebruikers weten hoe malware is te herkennen en hoe ze zich ertegen kunnen beschermen.

Malware kan talloze vormen aannemen. Computervirussen zijn misschien wel het bekendste soort malware. Ze heten virussen omdat ze zich verspreiden door kopie├źn van zichzelf door te sturen. Computerwormen hebben vergelijkbare eigenschappen. Andere soorten malware, zoals spyware, zijn vernoemd naar wat ze doen: in het geval van spyware verzamelt de malware bijvoorbeeld persoonlijke informatie, zoals creditcardnummers.

Het grootste risico dat cybercriminelen vormen voor computergebruikers is, dat ze online bankgegevens stelen, zoals rekening- en creditcardgegevens en wachtwoorden. Deze informatie wordt dan gebruikt om uw bankrekening leeg te halen of in uw naam creditcardaankopen te doen.

Maar ook kunnen hackers computergegevens vergrendelen en ontoegankelijk maken, waarna ze losgeld van de gebruikers eisen om weer toegang tot de gegevens te krijgen (ransomware). Of iemands e-mailcontacten lastigvallen met spam e-mails (vaak om zo het virus verder te verspreiden).

Hoe zorg je ervoor dat je computer vrij blijft van malware?
Het antwoord bestaat uit twee delen: zelf opletten en beveiligingssoftware. Een van de meest populaire manieren om malware te verspreid is via e-mails. Vaak zien die er zo uit dat het lijkt alsof ze afkomstig zijn van een vertrouwd bedrijf, zoals een bank, of iemand die je kent, zoals een vriend.

Wees op uw hoede voor e-mails die vragen om wachtwoorden te geven. Of e-mails die afkomstig lijken te zijn van vrienden, maar alleen een bericht bevatten zoals ‘Kijk eens naar deze coole website!’, gevolgd door een link.

Eigen waakzaamheid is de eerste beschermingslaag tegen malware, maar goed opletten is niet genoeg.
Een volledig anti-viruspakket is de belangrijkste technologische beveiliging en elk computersysteem hoort het te hebben.

Goede anti-virusbescherming kan ook tot dusver onbekende malwarebedreigingen herkennen en je hier voor waarschuwen. Daarnaast herkent anti-virussoftware verdachte websites en waarschuwt hij je hiervoor; met name voor websites die speciaal zijn ontworpen voor ‘phishing’ (een techniek waarbij gebruikers om de tuin worden geleid zodat ze hun wachtwoorden of rekeningnummers doorgeven).

De volgende websites geven interessante informatie. Het is zeer de moeite waard deze sites te bezoeken.
Fraudehelpdesk
Veilig bankieren

Geen enkele bescherming biedt volledige garanties. Maar een combinatie van oplettendheid en een goede anti-virusoplossing zorgt er wel voor dat uw computer optimaal wordt beschermd.

Wilt u meer zekerheid over de beveiliging van uw systeem? Neem dan gewoon contact met ons op.

Terug